Peisajul competenţelor digitale

Muncitorii calificaţi reprezintă piatra de temelie a companiilor de succes. Un sondaj  realizat la nivel global printre 1.700 de directori executivi a identificat faptul că resursele umane au prevalat faţă de toţi ceilalţi factori ca sursă a valorii economice durabile.
În mediul de afaceri extrem de competitiv de azi, tehnologia este un factor generic esenţial pentru comunicare, inovare şi eficienţă. Cu toate acestea, în numeroase economii globale, cererea de muncitori cu competenţe digitale relevante creşte tot mai mult, iar oferta nu reuşeşte să răspundă acestei cereri.

Creşterea ofertei de specialişti cu competenţe digitale

Creşterea ofertei de absolvenţi TIC în sistemul de învăţământ terţiar este singura soluţie la problema competenţelor digitale; cu toate acestea, timpul acordat pentru ca un student să treacă prin proces este de regulă 3-4 ani. În plus, scalabilitatea sistemului educaţional actual este limitată. Pentru a răspunde acestei provocări, guvernele şi industria iau în considerare mecanisme alternative pentru a răspunde deficitului imediat de specialişti cu competenţe digitale:

  • Învăţământul primar şi secundar: Îmbunătăţirea învăţământului în domeniul TIC este cheia îmbunătăţirii fluxului de muncitori cu competenţe digitale pe termen lung.
  • Învăţământul terţiar: aşteptări ale mediului academic comparativ cu industria: Unele voci din industrie sunt fundamentale în ceea ce priveşte calitatea absolvenţilor învăţământului terţiar.
  • Educaţie profesională / ucenicie.

Doar 56% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16-24 de ani din România dețin competente digitale de bază, acesta fiind cel mai redus nivel din Europa, arată datele de la Eurostat. Țara noastră se situează sub Bulgaria (58%), Italia (65%), Ungaria (68%), dar și Letonia și Luxemburg care au un procent de 75% de tineri digitalizați.

Cât de importante sunt aceste competente digitale?

Criza actuală a pus focusul pe digitalizare și a accentuat eforturilor și investițiilor pe care societatea le face pentru a ține pasul cu evoluția tehnologică. O mare parte dintre angajați și acum lucrează remote, iar numărul joburilor desfășurate de la distanță, cu siguranță, vor crește în următoarea perioadă. Cu toate că datele despre competențele digitale ale tinerilor nu arată încurajator, studiile arată că România se numără printre țările din Europa cu cea mai bună infrastructură la internet, dar și cu cei mai mulți IT-iști.

Cat de important este un curs de competente digitale?

Un curs de competente digitale poate reprezenta o baza in CV-ul tau, oferindu-ti o sansa in plus la angajare. Astfel, daca esti in cautarea unui loc de munca care necesita competente digitale vei avea nevoie sa stii anumite aspecte esentiale precum:

  • Internet și comunicare
  • Procesare de text cu Microsoft Word
  • Calcul Tabelar- Microsoft Excel
  • Prezentări Power Point

Avand in vedere ca astazi in aproape orice domeniu folosim dispozitive care sa ne ajute in activitatea noastra, cunoasterea acestor notiuni sunt destul de importante.

 

Surse: https://www.wearehr.ro/competente-digitale/

https://ec.europa.eu/docsroom/documents/6874/attachments/1/translations/en/renditions/native

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *